Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

Avokádó

Az avokádó minden bizonnyal a mexikói esőerdőkből származik. A gyümölcs érés nélkül növekszik a fán és csak a szüret után kezdődik az érési folyamat. Kitűnő E-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja.

Birs

A birs számos kaukázusi és kaukázuson túli országban őshonos. Úgy tartják, Párisz a legszebb földi asszony szerelmének elnyeréséért Aphroditét jutalmazta birssel. A birs nyers fogyasztása nem ajánlott, egyrészt magas csersavtartalma miatt, másrészt, mert kemény. Puhára főzve vagy sütve fogyasszuk! Nincs birsalma vagy birskörte, a gyümölcsnek csupán az alakja lehet eltérő. A birset a népi gyógyászat is igen nagyra értékeli. A legmagasabb pektintartalommal rendelkező gyümölcs emésztést segítő hatását évszázadok óta kiaknázzák, de enyhe görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként is alkalmazták egykor a birsből készült főzetet.

Datolyaszilva

A datolyaszilva színében, alakjában és ízében is a ringlóra és a sárgabarackra hasonlít. Utóérő gyümölcs, akkor fogyasszuk, amikor már teljesen megpuhult. A gyümölcsben található nátrium, vas, kalcium, folsav és C-vitamin is. A rákgyógyítás területén is használják. Tej alapú desszertekhez, különféle tej alapú turmixokhoz, smoothie-khoz is kitűnő.  

Gránátalma

A gyümölcs ribizlire emlékeztető magjai csökkentik a vér koleszterinszintjét, a rákgyógyászatban is használják. Antioxidáns tartalma a vörösboréval és a zöld teáéval vetekszik. A gránátalma tökéletes salátákhoz, színe, zamata feldobja azokat. Leve koktélok ízesítéséhez ajánlott, de limonádét is készíthetünk belőle hideg vízzel és citrommal. Húsokhoz, halakhoz mártás készülhet belőle. 

Kókusz

A kókusz bele frissen és szárítva, reszelve is fogyasztható. A kókusztej vízbe áztatott és kipréselt kókuszbél. Szintén kókuszbélből készül a kókuszzsír is, melyet sütéshez használhatunk. A leve frissen, üdítőként fogyasztható.  A kókusz tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is. Telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású.

Kökény

Csonthéjas vadgyümölcs, amely télen is az ágakon marad. Éretlenül a húsa erősen fanyar ízű, ezért akkor érdemes leszedni, amikor az októberi dér megcsípte.  A kökény jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Lekvár, bor, pálinka vagy likőr készíthető belőle, mely betegségek után kiváló roborálószer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő, ezért fogyókúra esetén is ajánlott. Míg virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár hasfogó. Húsok és vadhúsok ízesítésére almával párosított mártás készíthető belőle. 

Licsi

Az élénk színű, kissé kemény héj alatt található a fehér gyümölcshús, mely édes-savanykás, rendkívül aromás.  Magas C-vitamin tartalma mellett B-, E- és K-vitamint, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, szelént és mangánt is tartalmaz. Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a koleszterinszint, valamint a vérnyomás csökkentésében segíthet. Immunerősítő hatása is közismert. Egzotikus gyümölcssaláták, gyümölcskosárkák és -torták, különleges desszertek alkotórésze. Készítenek belőle fagylaltot, zselét, de bor és likőr alapja is lehet.

Maracuja

A maracuja a golgotavirág gyümölcse, passiógyümölcsnek is hívják. Belsejében pépes hús és ehető magok találhatók. Íze egyedi, intenzív, zamatos, de kicsit savanykás. Különleges illata miatt a parfümipar is kedveli. A maracuja kiválasztásakor ráncos bőrű, de sértetlen darabokat válasszunk. A gyümölcs segít a vérnyomás szabályozásában, hatásos görcsoldó, és rendszeres fogyasztás mellett az asztmára is jótékonyan hat. A-vitamint, C-vitamint, káliumot és nátriumot tartalmaz. A maracuját hozzákeverhetjük joghurthoz, kínálhatjuk fagylaltban vagy fagylalt mellé. A maracuja tökéletes kiegészítője a gyümölcs- vagy zöldségsalátáknak turmixoknak gyümölcsleveknek, de különféle egzotikus koktélokhoz is adhatjuk.

Mézdinnye

A mézdinnye, más néven Kanári-dinnye egy kevésbé ismert sárgadinnye fajta. Nevét a citromsárga színű kanári madárról kapta. A mézdinnye héja élénksárga, húsa pedig fehér vagy halványsárga. Az íze a legjobban a sárgadinnyére hasonlít, de sokkal édesebb és lédúsabb. Vas és kalciumtartalma magas, kiváló C-vitamin forrás is.

Nashi körte

A japán körte több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Az alakja, az íze is más, mint az általunk megszokott és ez egy olyan gyümölcs, amely nem igényel utóérlelést.  Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Ugyanakkor magas a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma, ezért táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös. Íze leginkább az alma és a körte keverékét idézi, nagyon kellemes a zamata.

Papaya

Trópusi eredetű, utóérő gyümölcs. Tele van antioxidánsokkal és számtalan betegség kialakulását gátolja. Gazdag élelmi rostban, rézben, folsavban, magnéziumban, C- és A-vitaminban. A papaya héja élvezhetetlen, nagy fekete magjai keserűek, húsa azonban lédús, pirosas, puha, édes, dinnyeszerű utóízzel. Van benne egy papain nevű enzim, ami segít lebontani az elfogyasztott húsokban lévő fehérjéket, ezért egy jó steak után megfelelő desszert.  Alkalmas még gyümölcssalátába, pürébe, smoothie-ba, stb.

Pomelo

A legnagyobb citrusféle, kifejlett állapotban nagyjából 15-25 cm átmérőjű, súlya általában 1-2 kg között mozog, de akár az 5-6 kilót is elérheti. A pomelónak kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is. Gazdag élelmi rostokban és káliumban. Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, s még a fogyókúrázóknak is segítségére lehet. Kiváló a másnaposság kezelésére, de emésztési zavarokra és köhögésre is jó. A húsa fehér vagy rózsaszínű, amelyet a hártyától megszabadítva kell enni, illetve felhasználni. Az édeskés ízű gyümölcsből készíthető saláta, de desszertekhez is felhasználhatjuk, ízesíthetünk vele sorbetet.